Pagini

Traheea




Tubul principal prin care intra aerul in plamani, traheea, este organul care asigura plamanilor cantitatea necesara de aer. Traheea are o parte la nivelul toracelui - intratoracica - si o parte in afara toracelui, care incepe din partea de jos a laringelui si pana la intrarea in torace. Traheea are in compozitie un epiteliu si o membrana care creeaza peretele propriu-zis. In structura traheei intra cartilagiile traheale (inele), care sunt scheletul pe care se intinde mucoasa traheala. In general, sunt in numar de 12 inele. Scheletul poate sa fie deficitar in unele boli congenitale si din acest motiv apare o boala care mimeaza crizele de astm si care se numeste dischinezie traheobronsica. In structura ei intra o mucoasa traheala care are in compozitie celule secretorii de saliva si celule cu cili vibratili, ce actioneaza intr-un singur sens si mobilizeaza secretiile. De la nivelul traheei se produc bifurcarile numite bronhii.

""Traheea are o patologie particulara, pentru ca aerul care intra agreseaza mucoasa traheala prin ceea ce aduce"", aflam de la conf. dr. Florin Mihaltan de la Institutul de Pneumoftiziologie ""Prof. Dr. Marius Nasta"". ""Orice obstructie la nivelul traheei creeaza un cortegiu simptomatic. Orice suferinta a organelor inconjuratoare, de la tiroida si pana la la nivelul corzilor vocale, poate sa dea o obstructie ale carei semne sunt zgomotul puternic la inspiratie sau imposibilitatea de a respira"", explica medicul Florin Mihaltan. Se creeaza astfel o stenoza care poate fi generata si de alte cauze, precum trecerea unui corp strain din esofag in trahee. Partea intratoracica poate fi afectata de obstructii din cauza bolilor traheei sau a bolilor pulmonare care invadeaza si traheea. 
Tumorile propriu-zise ale traheei, mult mai rare, beneficiaza de cele mai multe ori de tratament bronhoscopic. Se intra cu un aparat de vizualizare la nivelul traheei si pe acesta se aplica diverse tratamente, incepand de la excizii ale tumorilor si pana la tratamente laser. Operatiile la nivelul tumorilor traheale se fac pentru stenoze traheale care nu sunt intr-o stare foarte avansata. Alte afectiuni mai sunt tumorile benigne - polipii traheali, care pot fi extirpati foarte usor - sau tumorile calcinoide, fiecare dintre ele beneficiind de tratamente locale.

Un comentariu: